top of page

Inn i usikkert «landskap»

Oppdatert: 10. jun. 2023


De siste 14 årene har jeg jobbet som lærer på to forskjellige skoler. Det har vært utrolig fint på veldig mange måter. Læreryrket er variert, ingen dager er like og du møter mennesker du blir veldig glad i, både elever og kolleger. Som lærer har jeg fått utfolde meg, og jeg har til og med opplevd støtte fra ledelse på tross av et litt impulspreget hode.Nå skal jeg ikke slutte som lærer, men fra 1.august trapper jeg ned til 50% for å kunne fokusere mer på foto. Siden jeg begynte å ta fotografering på alvor i 2013, har jeg opplevd en glede over og «drive» til å stadig utvikle meg. Fotograferingen har gitt meg muligheter jeg aldri hadde trodd jeg skulle få, og nå er tiden inne for å gjøre det mer profesjonelt.


I snart ti år har jeg drevet med fotografi. Det begynte med bilder gjennom teleskop og har utviklet seg mer og mer i retning av kunstfoto med fokus på landskap. Det er naturen jeg er blitt så glad som trigger meg til å komme meg ut, oppleve nye steder og takle netter med lite søvn. Gjennom bildene mine håper jeg å kunne inspirere andre til å finne glede i det vi ser rundt oss, enten det er en liten blomst eller storslagne landskap med fjell og daler.


For litt over to år siden ble jeg spurt av min gode venn, Charly Van den Braak, om å bli med som guide i firmaet This Way. Det tok to år før min første tur ble virkelighet. Å starte et reiseselskap under en pandemi er ikke enkelt. Turen til Toscana var fin. Det var jobb fra soloppgang til langt på natt, men når man gjør ting man elsker, takler man slikt. Til høsten skal vi til Island og neste vår blir det turer til Madeira, Tenerife og forhåpentligvis et gjensyn med Kenya. Disse turene tar mye tid og er en av grunnene til at jeg velger å trappe ned. Men det finnes flere grunner.


"Trygg grunn", 2018Jeg har lyst til å selge mer bilder. Da må jeg ha tid til å treffe andre mennesker enn tenåringer. Fra starten av kommer jeg til å fokusere på å selge bilder til kontorlandskap. Det er en utrolig spennende prosess å trykke sine egne bilder og se dem komme til liv i store formater på større vegger. Jeg har allerede solgt til en del kontorer. Det har gitt mersmak.


Det er også en del av meg som har lyst til å komme inn på markedet for kunst til hjem og hytte. Landskapsfoto sliter litt med ryktet i kunstmiljø. Det handler om at landskapsbilder ofte blir for konkrete. Det du ser på bildene er kanskje vakkert, men de sier ikke så mye mer. Min drøm er at folk ser bildene mine som noe mer enn vakre bilder. Kunst skal vekke følelser og undring. Betrakter man kunst, bør man bli berørt på en eller annen måte. Bildene mine er derfor ikke ment å være nøyaktige representasjoner av virkeligheten. Mitt uttalte mål er at de skal være mer som en metafor. En holme er ikke bare en holme. Et fossefall er mer enn et fossefall.


I tillegg til salg av bilder og guidede turer, kommer jeg til å ta oppdrag for arkitekter som trenger bilder til sosiale medier eller nettsidene sine. Her er jeg også åpen for alle muligheter som kommer min vei. Ideene er det heldigvis ikke mangel på.


Det er potensialet til å kunne uttrykke meg kreativt som er den største driveren til at velger å gjøre dette. Det er på ingen måte økonomisk trygt. Vi lever i en uviss tid. I en samtale med kona mi, Karen, snakket vi om at foto på veggen ikke akkurat er det første folk kjøper når det ikke er så mye penger på konto. Det står ikke «kunstfoto» på bunnen av Maslows behovspyramide, for å si det sånn."Par i cypress", 2023
Men å velge det utrygge pusher meg. Det er litt skremmende, men samtidig veldig spennende. Og nå som jeg snart passerer 43 turer rundt sola, er det på tide å spre vingene litt og prøve noe jeg har hatt lyst til en stund.


Dersom du ønsker, setter jeg pris på om du melder deg på mail-listen til nettsiden. Det kan du gjøre ved å gå inn på www.frankottopedersen.no og fylle ut skjemaet som popper opp etter noen sekunder. Da får du beskjed om når jeg skriver et nytt blogginnlegg, om jeg kjører tilbud på trykk eller har andre ting på hjertet. Jeg lover å ikke spamme deg med mail!


"Før solen går ned", 2022Til slutt. Takk for at du tok deg tid til å lese dette. Skulle en eller annen form for samarbeid være aktuelt for deg, hører jeg gjerne fra deg.


God sommer!

Frank Otto

1 161 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

Comentários


bottom of page