top of page

Toscana - en visuell symfoniSoloppgang over Toscanas åserKan vi bare slå fast med en gang at Italia er det vakreste og mest spennende reisemålet i hele Europa? Fra de majestetiske Dolomittene i nord, strendene langs kysten, de historiske byene og ikke minst, åsene i Toscana. Det er et land med en lang og rik historie. Man tråkker bokstavlig talt rundt på historisk grunn.


I mai var jeg så heldig å få være med som fotoguide for det nederlandske firmaet, This Way. Det er første gangen jeg har vært guide og det var knyttet mye spenning til turen for min egen del. Som utdannet lærer har jeg kanskje noen fortrinn. Jeg omgir meg med mange mennesker hver dag og forsøker etter beste evne å veilede elevene mine. Det var noe av det samme her. Men denne gangen var det voksne mennesker som hadde betalt penger for at jeg skulle vise dem rundt. Det skaper selvsagt en annen ramme og andre forventninger. Jeg våger å tro at det gikk bra.


Men nok om det. La oss heller dykke litt ned i bildene jeg har tatt. I dette blogginnlegget viser jeg et utvalg av bilder fra turen. Jeg forklarer kort hvordan jeg har tatt dem og prosessen rundt etterbehandlingen av dem. Håper du finner det interessant.Et utvalg av bilder

"Par i cyprESS"


"Par i cyprEss" er et klassisk motiv i Toscana. Disse vakre trærne finner du overalt i Toscana. Ofte som en del av en allè eller alene på en stor åker. De er majestetisk og fungerer utrolig godt som hovedmotiv eller som en ledende linje i et landskapsbilde. Her står jeg på en av de mest ikoniske plassene i Toscana og hele dalen er fylt av tåke. Da stikker disse to opp og markerer seg. Jeg finner frem telelinsa og skyter på 400mm. I etterbehandligen har jeg ikke gjort stort. Det er ingen crop her, men bakgrunnen oppe til høyre er dempet for å ikke trekke bort fokus fra hovedmotivet.
"Tåkens stille dans"


"Tåkens stille dans" er et resultat av å reagere på hvordan lyset endrer landskapet. Dette er ikke et bilde jeg hadde planlagt på forhånd. Jeg står i en eng med nydelige røde valmuer på nok en kjent fotolokasjon. Da er det ofte vanskelig å se andre motiv. Men med den nydelige morgentåken glitrende fra en nylig gjenoppstått sol, var det vanskelig å holde øyne og linse borte. Jeg forsøkte å ramme det inne med de flotte, bølgende og grønne åskammene og tror jeg gjorde en ok jobb.
"Morgenglød"


Vi fortsetter i morgentåkesjangeren. Her fra siste morgenen med gruppen vår. En av deltakerne hadde funnet denne lokasjonen på et bilde. Detektiv Pedersen satte i gang og fant til slutt ut hvor det var tatt. Det var en lokasjon som passet best til soloppgang. Da fikk vi lyst opp åssidene til høyre for det lille gårdshuset. Jeg valgte å holde bildet litt mørkt i etterbehandlingen for å skape en litt annen stemning i bildet.

Vi var rett og slett utrolig heldige med lysforholdene på turen. Selv om flere av dagene var grå og det ikke så lovende ut med gyllent kveldslys, fant solen stort sett en liten luke før den bikket under horisonten. Det gav unike fotomuligheter. Bildet av kapellet var spesielt gøy. Det var grått og trist vær, men mot vest så vi lyset ble mer og mer gyllent. Til slutt måtte vi kaste oss i bilene og kjøre mot dette kjente fotomotivet.

Bildet nummer to er tatt fra en annen klassisk lokasjon. Komposisjonen kunne nok vært bedre, men dette er nok en reaksjon på lyset. Ingen forventet en regnbue her, men når den først viser seg, må man helst prøve å ramme den inn på en best mulig måte.

Bildet nummer tre er nok en klassisk Toscana-gård i solnedgang. Et motiv vi kom over litt tilfeldig. Jeg liker hvordan huset plasseres fint foran det trekantformede fjellet.Dramatikk i skyene

"Opplyst"


Som nevnt over fikk vi veldig varierende lysforhold. Tre av dagene hadde vi utrolig dramatiske skyer grunnet lokalt tordenvær. Dette gir mulighet til å ta spennende bilder selv på dagtid. Og slikt elsker en landskapsfotograf. Under kommer tre bilder fra disse dagene."Treet""Før stormen""Truende himmel""Byen på høyden"Det var alt i alt en fantastisk tur. En uke som guide var slitsomt og hardt arbeid, men bonusen er at man får kommet til fantastiske fotolokasjoner i godt lys. Turene våre er ikke fokusert på mat og kulinariske opplevelser. De er fokusert på landskapet og lyset. Da får man forhåpentligvis betalt i gode bilder.


Som landskapsfotograf er det selvsagt en drøm å besøke Toscana. Man må ta med seg at landskapsfotografering i dette området innebærer å ta bilder av stort sett menneskeskapt objekter. Det er utrolig vanskelig å finne bilder som inneholder uberørt natur. Dersom dette er ønskelig, bør man kanskje oppsøke andre steder. Men du og du som Toscana leverer i form av lys, vakre byer og varierende landskap. Og skal du først til Toscana, bør turen legges til våren da blomstene og åkrene er i full blomst og temperaturen fortsatt er behagelig for kuldetilvente nordmenn.


Til slutt et lite galleri med de resterende bildene fra turen. Enjoy!
78 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

Komentáře


bottom of page